Vajinanın dış kısmında, kızlık zarı tabanını da içeren hassas cilt dokusu vulvar vestibulm olarak bilinir. Bazı kadınlarda bu bölgenin aşırı derecede hassas olması ilişki sırasında ağrıya neden olmaktadır bu ağrı ve acıya vulvar vestibulit sendrom adı verilmektedir. Bu sorunu yaşayan kadınlar cinsel ilişki sırasında o bölgede bıçakla kesiliyormuşçasına bir acı yaşadıklarını söylerler.
Vulvar vestibulit sendromu vajinismusla karıştırılabilmektedir. Her iki durumda da kadınlarda kasılma meydana gelmektedir fakat bu kasılmalar iki durumda da farklıdır. Vajinismusta cinsel ilişkide acı duyma korkusundan kasılma meydana gelmektedir fakat vulvar vestibulit sendromda gerçek anlamda acı yaşanır ve bu acıdan dolayı kasılma meydana gelir. Cinsel ilişki öncesi yani ön sevişmede herhangi bir acı hissedilmez haz duygusu ön plana çıkar hatta klitoral orgazm bile yaşanabilir ama cinsel birleşme esnasında bu sendrom ortaya çıkar aşırı ağrı ve acı hissi ile kadınlarda hazdan çok eziyete dönüşür.
Zamanla kadınlarda cinsel isteksizlik, haz alamama, cinsel ilişkiden korkma, ilişkiye girememe gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar zamanla vajinismusun ortaya çıkmasına etken oluşturur.
Vulvar Vestibulit Sendrom nedenlerine değinecek olursak bunların başında vajinal enfeksiyonlar gelmektedir. Mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinoz türü enfeksiyonlar bu bölgenin tahrişine neden olmaktadır. Tahriş sonucu vulvar vestibulm dokusu hassaslaşır. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için vajinanın dışını su ile temizlemek ve PH değeri uygun genital jeller ile temizlemek gerekmektedir.
Vulvar Vestibulitis Tedavisi
İdrardaki ürat kristallerinin de kronik irritasyon ve vestibulite yol açabileceği belirtilmiştir. Tedavi öncesi Kronil irritasyonların sebepleri belirlenmelidir. Bu sebepler doğrultusunda kişinin irritasyona neden olan ( kokulu tuvalet kağıdı, dar pantolon,tampon kullanımı, pedler…) maddelerden uzaklaşması sağlanır. Daha sonra vajinal enfeksiyona bağlı hassaslaşma varsa burada ise ilaç tedavisine başlanır. Şikayet halen devam ediyorsa cerrahi dışı ve cerrahi müdahale gerçekleşmektedir.
Cerrahi dışı müdahaleler ;
• Genital Lazer,
• Genital Radyofrekans,
• Genital PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi,
• Genital karboksiterapi (Karbondioksit gazı infüzyonu) gibi yöntemleri içerir.
Cerrahi işleme ise ‘Vulvar vestibulektomi operasyonu’ adı verilmektedir. Uzman jinekologlar tarafından yapılması gereken bu ameliyat ortalama 25-30 dakika arasında gerçekleşmektedir. Sedasyon anestezi veya lokal anestezi ile bu operasyon gerçekleştirilir. Bu sendromu yaşayan hastalarımızda bazen cinsel terapiye de ihtiyaç duyulabilmektedir.
Operasyondan 4-5 hafta sonra cinsel terapiye başlanmaktadır. Vulvar Vestibulit Sendrom günümüzde kesin çözümü olan sorunlar arasında yer almaktadır.